Ταχίνι: Δώστε προσοχή στην ποσότητα

Τον τελευταίο καιρό, το ταχίνι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπος επάλειψης στο ψωμί ή ακόμη και να αντικαταστήσει άλλες λιπαρές ύλες σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Πράγματι, πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα βιοδραστικά συστατικά. Από την άλλη, τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, δηλαδή «καλά» λιπαρά που ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση.

Σε κάθε περίπτωση, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά δεν παύει να είναι υψηλή, γεγονός που αυξάνει και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ειδικότερα, μια κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, οι οποίες δε θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες.

Συνεπώς, η προσθήκη ταχινιού στο διαιτολόγιό σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν καταναλωθεί σε αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε «ανθυγιεινά» λιπαρά, όπως για παράδειγμα το ζωικό βούτυρο ή κάποιο σοκολατένιο spread.

Ωστόσο, θυμηθείτε πως η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ώστε να μην οδηγηθείτε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr