Τελικά η δίαιτα κοστίζει ακριβά;

Συχνά, διατυπώνεται η άποψη πως ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, στοιχίζει αρκετά παραπάνω από ένα λιγότερο «υγιεινό» μενού, γεγονός που ενδεχομένως αποθαρρύνει κάποιους από το να ξεκινήσουν μια δίαιτα απώλειας βάρους.
Άλλωστε, είναι λογικό, ο παράγοντας «κόστος» να έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς στον περιορισμό του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στην πραγματικότητα όμως, όλα είναι θέμα σχεδιασμού, καθώς ένα κατάλληλα διαμορφωμένο διαιτολόγιο δεν χρειάζεται να είναι και ακριβό. Σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έδειξε πως η διαφορά κόστους μεταξύ «υγιεινών» και «ανθυγιεινών» διατροφικών προτύπων διαμορφώνεται στο 1,5 δολάριο ανά ημέρα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μελέτες από το εξωτερικό, όπου οι τιμές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε μια δίαιτα, είναι σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με τη χώρα μας.

Γενικά, υπάρχουν τρόποι προκειμένου να περιοριστεί το κόστος μιας δίαιτας, και μάλιστα σε βαθμό που να είναι τελικά φθηνότερη από ένα «ελεύθερο» πρόγραμμα διατροφής. Ειδικότερα, λύσεις όπως η σωστή ανακύκλωση υλικών στις συνταγές που επιλέγονται, η προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά εποχής, η συχνότερη κατανάλωση οσπρίων, η μερική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πουλερικά, η «έξυπνη» επιλογή ψαριών και η χρήση οργανωμένης λίστας αγορών από το σουπερμάρκετ, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr