Τελικά πρέπει να πίνουν γάλα οι ενήλικες;

Τα τελευταία χρόνια, καταναλωτές και επιστήμονες συζητούν -και σε ορισμένες περιπτώσεις αμφισβητούν- κατά πόσο η κατανάλωση γάλακτος είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο μετά την ενηλικίωση.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών και επιστημονικών φορέων, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου και θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και μάλιστα, περισσότερες από μία φορές μέσα στη μέρα.

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, η πρόσληψη του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας, για τηn υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη των οστών. Όμως, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου δε σταματά εδώ, καθώς ο σκελετός συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25-30 ετών, όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική μάζα. Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το ασβέστιο είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την εξισορρόπηση οστικού μεταβολισμού και οστικού σχηματισμού και τη διατήρηση της οστικής μάζας, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Βέβαια, το γάλα δεν αποτελεί τη μοναδική διαιτητική πηγή ασβεστίου, καθώς η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη μπορεί να καλυφθεί και από άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν παύει να προσφέρει υψηλά ποσά ασβεστίου σε σχετικά μικρή ποσότητα. Ακόμη, για πολλούς είναι πιο εύληπτο συγκριτικά με το γιαούρτι, ενώ –ειδικά το χαμηλών λιπαρών γάλα- περιέχει λιγότερες θερμίδες, ολικά και κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα περισσότερα τυροκομικά προϊόντα. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως εκτός από ασβέστιο, το γάλα παρέχει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β12.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα λέγαμε πως το γάλα ανήκει στα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών σε μικρούς και μεγάλους. Συνεπώς, αν και σίγουρα δεν αποτελεί αναντικατάστατο τρόφιμο, από την άλλη, δε θα το χαρακτηρίζαμε ως «άχρηστο», ενώ θα ήταν καλό να συμπεριλαμβάνεται στις 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνουν οι υγιείς ενήλικες καθημερινά.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr