Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νεφρικής νόσου, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και ποσοστό 10-40% των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει πως ακόμη και πριν τη διάγνωση διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενδεχομένως να προκαλούν βλάβες στη νεφρική λειτουργία.

Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Kidney Disease, συμμετείχαν συνολικά 1.300 εθελοντές ηλικίας 50-62, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 5,6 χρόνων, κατά μέσο όρο. Από αυτούς, 595 διαγνώστηκαν με προδιαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης.

Λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής καθώς και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι ασθενείς με προδιαβήτη παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με πρόωρη βλάβη της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι τα αυξημένα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες δεν κατάφεραν να δείξουν πως ο προδιαβήτης συνδέεται με νεφρική βλάβη. Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πιο ακριβείς μέθοδοι για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.
Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αποτελεί στόχο για έγκαιρες παρεμβάσεις αλλαγής στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, με στόχο την πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr