Τι είναι το plateau (πλατό) σε μία δίαιτα

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στα πλαίσια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους είναι η αδυναμία του οργανισμού να χάσει περαιτέρω κιλά μετά την απώλεια κάποιων αρχικών.
Είναι το σημείο όπου ο ρυθμός της απώλειας παρουσιάζει όπως λέμε ένα plateau (πλατό). Είναι όμως φυσιολογικό αυτό ή θα πρέπει να μας ανησυχήσει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία δεν πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αποθαρρύνει από τη συνέχιση της προσπάθειάς μας.

Οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια κιλών, πέρα από την απώλεια λίπους, συνοδεύεται πάντα και από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού. Επειδή όμως ο μυϊκός ιστός σχετίζεται άμεσα και ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό το βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις ενός οργανισμού, η απώλεια αυτού προκαλεί και μία μείωση των θερμίδων που «καίει» κανείς ημερησίως.

Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί είναι ότι όταν η δίαιτα που ακολουθούμε είναι απότομη, στερητική και συνοδεύεται από γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους (άνω των 3-4 κιλών το μήνα), οι απώλειες σε μυϊκό ιστό είναι μεγάλες.
Κατά συνέπεια και το «κόλλημα» θα έρθει γρήγορα. Επίσης, όταν βάζουμε από νωρίς τον οργανισμό μας σε μια πολύ υποθερμιδική δίαιτα (κάτω των 1200 θερμίδων ημερησίως), προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες, ρίχνει το μεταβολισμό και μπορεί εύκολα να επέλθει το πλατό στην απώλεια.

Αυτό λοιπόν που απαιτείται τότε είναι να μην απογοητευόμαστε αλλά να λαμβάνουμε σε συνεργασία με το διαιτολόγο μας μέτρα αντιμετώπισης. Και ίσως το πιο δραστικό είναι η συνέχιση της δίαιτά μας χωρίς περαιτέρω αυστηρές περικοπές (διότι τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο) αλλά με ενίσχυση της φυσικής μας δραστηριότητας.
Η ένταξη μιας συστηματικής αερόβιας άσκησης βοηθάει να ανέβει ο μεταβολισμός μας και να ξαναβρούμε ένα καλό ρυθμό στην απώλεια βάρους.
Αν τώρα ακόμη και τότε βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, τότε η σωστή τακτική είναι να μπούμε για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια συντήρηση, αυξάνοντας ελαφρώς τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως, με στόχο να επαναφέρουμε το μεταβολισμό μας σε καλύτερα επίπεδα, ακόμη και παίρνοντας ½ – 1 κιλό από αυτά που έχουμε χάσει.

Η «θυσία» είναι μικρή αν θέλουμε να επιτύχουμε μια περαιτέρω συνέχιση της απώλειας βάρους αργότερα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr