Τι είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών και τι προκαλεί

Τη σημασία της ασφάλειας κατά τη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση ανέδειξε πρόσφατη Επιστημονική Συνάντηση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι εξάλειψης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που αποτελεί μια από τις πιο τις σοβαρές επιπλοκές.

Το σοβαρό αυτό σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από την ωοληψία και απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία της γυναίκας, ενώ είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, οι οποίες, δυστυχώς, μπορεί να απειλήσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή της.

Η ανάγκη εξάλειψης του εν λόγω συνδρόμου είναι, κατά τους ειδικούς, προφανής. Δεν είναι, πλέον, αποδεκτό μια υγιής γυναίκα, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, να καταλήγει στο νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία της, μέχρις ότου το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών να υποχωρήσει.
Στην εκδήλωση οι Έλληνες και οι ξένοι ομιλητές συζήτησαν εκτενώς την επαγωγή της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων, με αγωνιστή της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών, που ουσιαστικά καθιστά το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών μια επιπλοκή του παρελθόντος.
Οι ερευνητές αντιπαρατέθηκαν πάνω στον βέλτιστο τρόπο χρήσης της μεθόδου αυτής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια, αλλά και να διατηρηθεί στο ακέραιο η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Το κεντρικό μήνυμα αυτής της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης ήταν ότι τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να απολαμβάνουν συνθήκες μηδενικού κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης. Οτιδήποτε λιγότερο, είναι φανερό ότι δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλευρά των ζευγαριών, πολύ, δε, περισσότερο, από την πλευρά των γιατρών.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr