Τι ισχύει τελικά για το πράσινο τσάι

Πρόκειται για ένα αφέψημα που καταναλώνεται ευρύτατα στις ασιατικές χώρες, ενώ αποτελεί εδώ και αιώνες ένα φυσικό φάρμακο για την παραδοσιακή τους ιατρική.
Η «φήμη» του πράσινου τσαγιού ωστόσο, έχει φτάσει μόλις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου κατά καιρούς διαφημίζεται ως «θεραπευτικό», «θαυματουργό», «αντικαρκινικό» και «αδυνατιστικό» ρόφημα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι σίγουρα αυξημένο, με όλο και περισσότερες μελέτες να εξετάζουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει η κατανάλωσή του για την υγεία. Είναι επομένως χρήσιμο, μια προσεκτική αξιολόγηση των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων να προηγείται οποιουδήποτε χαρακτηρισμού ή σύστασης, τουλάχιστον έως ότου προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επίδρασή του στον οργανισμό.
Το πράσινο τσάι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές κατεχινών, συστατικών που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, στη δράση των οποίων αποδίδεται το σύνολο σχεδόν των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Πράγματι, οι κατεχίνες φαίνεται ότι ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλοντας τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα του οργανισμού.

Έτσι, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι πιθανό να ασκεί καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και περιορίζοντας την εξέλιξη της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Επιπλέον, έχει φανεί πως το πράσινο τσάι σχετίζεται με βελτίωση των επιπέδων ολικής και «κακής» χοληστερόλης.
Όσον αφορά στα διαθέσιμα δεδομένα για την αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού, αυτά παραμένουν αντικρουόμενα, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την προστατευτική του δράση ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Από την άλλη, φαίνεται πως το πράσινο τσάι πιθανόν να δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ενώ νεότερα δεδομένα δείχνουν πως ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη στοματική υγεία, προστατεύοντας από την εμφάνιση τερηδόνας. Τέλος, αν και ορισμένες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με την απώλεια βάρους, συνολικά δε φαίνεται να επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr