Τι κινδύνους κρύβει η αύξηση βάρους μιας γυναίκας ανάμεσα στις εγκυμοσύνες

Η αυξημένη πρόσληψη βάρους πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται ότι η αύξηση του βάρους μεταξύ πρώτης και δεύτερης κύησης, σε γυναίκες που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος στην πρώτη κύηση, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βρεφικού θανάτου κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 450.000 γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο και δεύτερο παιδί τους κατά το διάστημα 1992-2012.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες αύξησαν το δείκτη μάζας σώματός τους κατά 4 μονάδες μεταξύ των δύο πρώτων κυήσεων, είχαν 50% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες ζωής, συγκριτικά με τα βρέφη μητέρων που διατήρησαν πιο σταθερό το βάρος τους.

Ειδικότερα, η πιθανότητα βρέθηκε να είναι υψηλότερη κατά 27% για όσες γυναίκες πήραν 6-11 κιλά και κατά 60% για όσες πήραν περισσότερα από 11 κιλά, μεταξύ των δύο κυήσεων. Από την άλλη, η πιθανότητα βρεφικού θανάτου φάνηκε να είναι 50% χαμηλότερη μεταξύ των υπέρβαρων γυναικών που έχασαν τουλάχιστον 6 κιλά πριν τη δεύτερη εγκυμοσύνη,.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών σχετικά με τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και της απώλειας του υπερβάλλοντος βάρους πριν την έναρξη επόμενης κύησης, με στόχο τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών για την υγεία του βρέφους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr