Τι μας προσφέρει τελικά το καρπούζι

“Καλοκαίρι, με τη φέτα το καρπούζι στο ένα χέρι” τραγουδά ο Σαββόπουλος και σε όλους μας έρχεται η γεύση του ξεχωριστού αυτού φρούτου που είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, του ήλιου και της θάλασσας.

Το καρπούζι αποτελεί ένα αγαπημένο φρούτο που διατροφικά έχει να προσφέρει πολλά: πρώτα από όλα είναι πλούσιο σε νερό (πάνω από 90% του βάρος του είναι νερό), επομένως βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού που το καλοκαίρι έχει ιδιαίτερη σημασία.

Παράλληλα, έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα αφού αποδίδει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσιο σε καροτενοειδή -ειδικά στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο- βιταμίνη C και κάλιο.

Επίσης το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ, την κιτρουλίνη, που μετατρέπεται στο σώμα μας σε αργινίνη, η οποία με τη σειρά της έχει θετική δράση στο κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάλιστα πρόσφατα ερευνητές χαρακτήρισαν το καρπούζι ως ‘το Viagra της διατροφής’ εξαιτίας της σχετικής δράσης του στα αγγεία του σώματος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θερμίδες του καρπουζιού προέρχονται κυρίως από απλά σάκχαρα -σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η γλυκιά του γεύση- όμως συγκριτικά με άλλα φρούτα υπερτερεί λόγω της υψηλότερης του περιεκτικότητας σε νερό που κατά κάποιο τρόπο ‘αραιώνει’ τα σάκχαρα, προσφέροντας κορεσμό με λίγες θερμίδες, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε.

Το καρπούζι όταν καταναλώνεται συνοδεία τυριού (π.χ. φέτα) δίνει έναν εξαιρετικό συνδυασμό που μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ και δροσερό γεύμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης η κατανάλωση του σαν ενδιάμεσο σνακ, σε κομμάτια ή υπό τη μορφή χυμού προσφέρει ενέργεια και υγρά στον οργανισμό αφήνοντας παράλληλα μια γλυκιά καλοκαιρινή γεύση στον ουρανίσκο μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή