Τι μπορεί να κάνει ένα μόνο αβοκάντο την εβδομάδα για την υγεία μας;

Τα αβοκάντο παρέχει μια σημαντική ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η ενσωμάτωσή του σε μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Η κρεμώδης, ανοιχτόπράσινη σάρκα ενός αβοκάντο είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς.
Μια μακροχρόνια μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο

Είναι άφθονα σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία:

Ελαϊκό οξύ

Αυτό το μονοακόρεστο λίπος είναι επίσης άφθονο στις ελιές. Μισό αβοκάντο έχει περίπου 6,5 γραμμάρια ελαϊκού οξέος, ή περίπου την ίδια ποσότητα που βρίσκεται σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Η έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο, το τυρί και το κρέας) με εκείνα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά (όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι) βοηθά στη μείωση των επιπέδων της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο αίμα, βασικό ένοχο για τη νόσο στης στεφανιαία αρτηρίας.

Φυτικές ίνες

Μία μερίδα αβοκάντο παρέχει έως και το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης διατροφικής πρόσληψης φυτικών ινών.

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 30%, πιθανώς επειδή οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση όχι μόνο της χοληστερόλης, αλλά και της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Βιταμίνες, μέταλλα και άλλα

Μισό αβοκάντο παρέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β 9 ), 10% καλίου και 5% μαγνησίου, καθώς και διάφορες φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοχημικά.

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά – μαζί με το ελαϊκό οξύ και τις φυτικές ίνες – έχουν συνδεθεί ανεξάρτητα με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.