Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας εάν πίνετε πολύ καφέ;

Είτε πίνετε ένα ζεστό καπουτσίνο στο δρόμο σας για τη δουλειά είτε απολαμβάνετε ένα γλυκό λάτε μετά από μια μεγάλη παρουσίαση, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια μέρα χωρίς καφέ.

Και επειδή σας βοηθά να ανακτήσετε ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να πιούμε πολλά φλιτζάνια για να ανεφοδιαστούμε με καύσιμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλη την ημέρα.

1. Μπορεί να φαίνεται στα νύχια σας


Εκτός από το να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου σας και να προκαλέσει αναιμία.

Αυτή η αρκετά κοινή πάθηση επηρεάζει την ποσότητα των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας και σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι. Εκτός από τη χαμηλή ενέργεια, η αναιμία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των νυχιών σας, με αποτέλεσμα τα φεγγάρια των νυχιών σας να γίνονται λιγότερο ορατά ή ακόμα και να εξαφανίζονται.

2. Μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας

Αν αισθανθήκατε ποτέ ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ σας κάνει να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα, υπάρχει στην πραγματικότητα μια επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Επειδή ο καφές είναι όξινος, ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και προκαλεί κράμπες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Μπορεί να βιώσετε αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες ακόμα κι αν πίνετε ντεκαφεϊνέ, επομένως είναι καλύτερα να προσέχετε την πρόσληψη καφεΐνης και να επιλέξετε λιγότερο όξινες ποικιλίες, όπως γαλλικό ή εσπρέσο.

3. Μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους

Αν και πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ θα εξαφανίσει έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, μπορεί στην πραγματικότητα να τον κάνει χειρότερο. Η καφεΐνη σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά, κάτι που αφυδατώνει ελαφρώς το σώμα σας και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Παρόλο που περίπου τέσσερα φλιτζάνια παρασκευασμένου καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλής ποσότητα καφεΐνης για υγιείς ανθρώπους, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ανεχτούμε πολύ λιγότερο και η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσει επώδυνες ημικρανίες.

4. Μπορεί να κάνει το δέρμα σας να γεράσει πιο γρήγορα

Ενώ ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μειώσει το κολλαγόνο στα κύτταρα σας.

Επειδή το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας παχουλής και νεανικής επιδερμίδας, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να κάνει το δέρμα σας να γίνει λιγότερο ελαστικό και πιο ευάλωτο στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.