Τι μπορεί να χαλάσει τη δίαιτά σας και να κολλήσει τη ζυγαριά

Η δίαιτα αποτελεί μια διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και πολλές μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες ωστόσο αυτές μπορεί να είναι καθοριστικές για τον ρυθμό απώλειας βάρους. Ας δούμε τις κυριότερες :

Υποεκτίμηση μερίδων και θερμίδων: Η εκτίμηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μέσα στη μέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας από ορισμένα τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα μπορεί να «καταργήσει» το αναμενόμενο θερμιδικό έλλειμμα. Γι’ αυτό, η καθοδήγηση από ένα διαιτολόγο και η διατροφική εκπαίδευση μεταξύ άλλων στο θέμα των μερίδων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Υπερεκτίμηση ενεργειακής δαπάνης: Ορισμένες φορές, η επίσκεψη στο γυμναστήριο ή μια βόλτα για τρέξιμο στο πάρκο συνοδεύεται από υπερεκτίμηση των θερμίδων που δαπανήθηκαν. Έτσι δημιουργείται συχνά η λανθασμένη εντύπωση πως μπορούμε να καταναλώσουμε «κάτι παραπάνω», λόγω των επιπλέον θερμίδων που κάψαμε. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι …προσθαφαιρέσεις των θερμίδων που δαπανήθηκαν και των θερμίδων του «κάτι παραπάνω» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μας βγάζουν εκτός προγράμματος.

Ασυναίσθητο τσιμπολόγημα: Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα (π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης, χρήση υπολογιστή, μαγείρεμα), «τσιμπολογάμε» χωρίς να το σκεφτόμαστε, για παράδειγμα κάποιο μπισκότο, ένα κομμάτι ψωμί, λίγους ξηρούς καρπούς η κρακεράκια, τα οποία ξεχνάμε να υπολογίσουμε στη συνολική ενεργειακή μας πρόσληψη. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των τροφίμων του τσιμπολογήματος, η συνεισφορά θερμίδων πιθανόν να είναι σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Μικρές παρανομίες: Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ η δίαιτα τηρείται «κατά γράμμα», έρχεται το σαββατοκύριακο ή κάποια νυχτερινή έξοδος και αποφασίζουμε ότι μπορούμε να «παρανομήσουμε», σαν επιβράβευση για την προσπάθεια όλης της εβδομάδας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο είδος και την ποσότητα της «παρανομίας», η οποία μπορεί να είναι κάποιο γλυκό ή λίγο αλκοόλ παραπάνω, καθώς μπορεί να προσδώσει αρκετές θερμίδες, ακυρώνοντας ένα μέρος της προηγηθείσας προσπάθειας.

Φαινόμενο «γιο-γιο»: Οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους του παρελθόντος που συνοδεύονται συνήθως από επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, είναι πολύ συχνά η αιτία που ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να χάσει βάρος ξεκινώντας μια δίαιτα. Ο κύκλος αυτός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βασικό μεταβολικό ρυθμό αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, βάζοντας έτσι εμπόδιο στη μελλοντική του προσπάθεια.

Στερητική δίαιτα: Η πεποίθηση ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσει κανείς κάνοντας δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσει βάρος, είναι ένας ακόμη μύθος που δυσκολεύει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, ο αυξημένος θερμιδικός περιορισμός δρα σαν «σήμα κινδύνου» για τον οργανισμό, ο οποίος προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας «κατεβάζει ρυθμούς», με λίγα λόγια μειώνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθυμητή μείωση στο βάρος να γίνεται δυσκολότερη.

Δυσκοιλιότητα: Πολλές φορές η έναρξη μιας δίαιτας συνεπάγεται και απότομη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, λόγω των περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών και της προτίμησης ολικής άλεσης δημητριακών και προϊόντων τους. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή πρόσληψη υγρών προκειμένου να αποφευχθούν γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, αυτό δεν τηρείται πάντα, με αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» του γαστρεντερικού συστήματος να αντανακλάται και στη ζυγαριά.

Επομένως, είναι σημαντικό, στην προσπάθεια απώλεια βάρους να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, προκειμένου η προσπάθειά σας να «πιάσει τόπο».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr