Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο αρκετά ενοχοποιημένο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρους ή και για εκείνους που δεν θέλουν να πάρουν βάρος. Μια συχνή ερώτηση λοιπόν που τίθεται είναι με τι μπορεί κανείς να το αντικαταστήσει σε μια δίαιτα.

Αυτό που καταρχήν θα πούμε είναι ότι το ψωμί δεν απαγορεύεται. Δεν είναι τρόφιμο που ως δια μαγείας θα αποθηκευτεί κατευθείαν σε λίπος. Απλά λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η υψηλή κατανάλωσή του προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να μην μας χορταίνει εύκολα.

Αν τώρα θέλετε να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο στη δίαιτά σας, μπορείτε να έχετε τις εξής επιλογές, που αντιστοιχούν σε μία μέτρια φέτα ψωμί περίπου 30 γραμμαρίων :
1 φέτα ψωμί =1/2 φλ. δημητριακά = 2 φρυγανιές =1/2 φλ. ρύζι = ½ φλ. μακαρόνια = 1 μέτρια πατάτα ψητή ή βραστή= ½ φλ. καλαμπόκι βραστό

Κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί και σκοπίμως δεν το έχουμε συμπεριλάβει στις ισοδυναμίες του ψωμιού, είναι το παξιμάδι. Για πολλούς το παξιμάδι θεωρείται πολύ υγιεινό και καλώς θεωρείται.

Παρολαυτά υγιεινό δεν σημαίνει και διαιτητικό. Το παξιμάδι περιέχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί, στην ίδια ποσότητα, καθώς είναι πολύ πιο συμπυκνωμένο (λόγω του λιγότερου νερού που περιέχει σε σχέση με το ψωμί).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr