Τι μπορώ να τρώω έξω όταν κάνω δίαιτα

Η έξοδος για φαγητό αποτελεί «πρόκληση» για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς ο έλεγχος πρόσληψης τροφής και θερμίδων είναι πολύ πιο δύσκολος εκτός σπιτιού.

Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα επιλογών με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, το μέγεθος των μερίδων, αλλά και οι συχνές υπερβολές στην κατανάλωση ορεκτικών, συνοδευτικών και αλκοόλ, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, δυσκολεύοντας την προσπάθεια απώλεια βάρους.

Τι μπορεί, λοιπόν, να επιλέξει κανείς όταν πηγαίνει έξω για φαγητό, προκειμένου να μη βγει εντελώς «εκτός προγράμματος»; Αρχικά, εάν γνωρίζετε ότι θα βγείτε για φαγητό το βράδυ, μπορείτε να καταναλώσετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι ή το αντίστροφο. Επιπλέον, φροντίστε να μην παραμείνετε νηστικοί για πολλές ώρες, παραλείποντας γεύματα ή σνακ, καθώς το έντονο αίσθημα πείνας θα δυσκολέψει περαιτέρω τον έλεγχο πρόσληψης τροφής.

Όσον αφορά στο τι θα επιλέξετε, προτιμήστε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με σαλάτα, αποφεύγοντας τα ορεκτικά και προτιμήστε πιάτα ψητά, σχάρας ή κατσαρόλας. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε τον «κανόνα του πιάτου» σερβίροντας στο πιάτο σας το φαγητό που θα καταναλώσετε, με τη μισή επιφάνειά του να περιλαμβάνει λαχανικά, το ¼ μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχο χοιρινό ή μοσχάρι) και το υπόλοιπο ¼ μια πηγή υδατανθράκων (όπως ψωμί, πατάτα, ρύζι ή ζυμαρικό).

Εάν από την άλλη, παραγγείλετε διαφορετικό κυρίως πιάτο, θυμηθείτε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσετε όλη την ποσότητα, καθώς οι μερίδες που σερβίρουν τα εστιατόρια είναι συνήθως υπερβολικές. Ακόμη, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού, το οποίο μπορείτε να παραλείψετε, εάν το γεύμα σας περιλαμβάνει κάποια άλλη πηγή αμύλου. Τέλος, αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή/ και αναψυκτικών και επιλέξτε φρούτα αντί για επιδόρπιο για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr