Τι πρέπει να προσέχουμε με τα λιπαρά στη διατροφή των παιδιών

Το λίπος αποτελεί το πλουσιότερο σε ενέργεια μακροθρεπτικό συστατικό, με αποτέλεσμα πολλοί να το θεωρούν «υπεύθυνο» για την αύξηση του σωματικού βάρους και των ποσοστών παχυσαρκίας σε ενήλικες και παιδιά.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο συμμετέχει σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και παίζει βασικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Τα λιπαρά αποτελούν δομικά στοιχεία για τη σύνθεση ορμονών, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και ωρίμανση του νευρικού συστήματος και διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και K. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο παιδιών και εφήβων σε επαρκείς ποσότητες.

Από την άλλη, η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και του σωματικού βάρους και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εδώ, το «κλειδί» βρίσκεται τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα, το είδος δηλαδή των λιπαρών που καταναλώνονται, καθώς θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην επιλογή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και παράλληλα να αποφεύγονται οι πλούσιες πηγές κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, των λεγόμενων «κακών» λιπαρών, που συνδέονται με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συνεπώς, φροντίστε ώστε το παιδί σας να λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα λίπους, επιλέγοντας κόκκινο κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών (μετά την ηλικία των 2 ετών), ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση πλούσιων σε λίπος κρεάτων, αλλαντικών και τυριών, έτοιμων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και γρήγορου-πρόχειρου φαγητού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr