Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί όταν ο καιρός ζεσταίνει

Η διατροφή του παιδιού μας είναι κάτι που μας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπαίνοντας όμως σε πιο ζεστούς μήνες, πέρα από τις κλασσικές συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή για καλή ανάπτυξη του παιδιού, η ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου επιβάλλει και μια ανάλογη διατροφική φροντίδα.
Κι αυτό καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ορισμένες ιδιαίτερες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του παιδιού.. Κι αυτό καθώς κύριος θερμορυθμιστικός μηχανισμός του παιδιού στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο ιδρώτας.
Με τον ιδρώτα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος μας και διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αυξημένη όμως εφίδρωση που παρατηρείται το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα εκτός της απώλειας νερού και την απώλεια ορισμένων βασικών συστατικών του σώματός μας, με κυριότερα από αυτά το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο, τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Για να εξασφαλίσετε στο παιδί σας τα διατροφικά συστατικά εκείνα που του είναι απαραίτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει:

1. Για επαρκή ενυδάτωση του παιδιού
Αρκετό νερό και (φυσικούς) χυμούς φρούτων και λαχανικών
Αρκετά φρούτα καθημερινά (τουλάχιστον 2 την ημέρα)
Επαρκείς ποσότητες λαχανικών (τουλάχιστον 1 μεγάλη σαλάτα την ημέρα)
Γάλα και γιαούρτι (λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό) σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 2 μερίδες

2. Για καλύτερη πέψη
Μείωση του λίπους στην διατροφή του και κυρίως του κορεσμένου. Τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένο λίπος είναι τα τηγανισμένα, αυτά με βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά και τυριά με πλήρη περιεκτικότητα σε λίπος.
Μείωση των ποσοτήτων (μερίδων ανά γεύμα) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των ενδιάμεσων γευμάτων.
Αντιθέτως θα πρέπει να επιλέγονται γεύματα εύπεπτα όπως ζυμαρικά χωρίς την προσθήκη βουτύρου, άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψαρονέφρι, το ψάρι και, τα θαλασσινά.

3. Για καλή υγεία γενικά
Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό του παιδιού.
Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων του.
Φροντίστε να τρώει ένα καλό πρωινό
Να έχει αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Να του έχετε συνεχώς εύκαιρο νερό ή φρεσκοστιμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr