Οι γονείς των παιδιών που αθλούνται, συχνά αναζητούν οδηγίες σχετικά με το είδος της διατροφής που θα πρέπει εκείνα να ακολουθούν, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και παράλληλα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγωνίσματος.

Σε γενικές γραμμές, οι συμβουλές που θα δίναμε σε ένα παιδί που ασχολείται με τον αθλητισμό, δε διαφέρουν από τις συστάσεις για ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, που ισχύουν όλα τα παιδιά. Και αυτό γιατί ένα πλήρες διαιτολόγιο, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία, εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και την ενέργεια που χρειάζονται για μια καλή αθλητική απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση, το γεύμα που καταναλώνει ένα παιδί πριν την άσκηση αποτελεί ένα σημείο προσοχής. Η ποσότητα και το είδος του γεύματος που θα καταναλωθεί, καθορίζεται από το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την προπόνηση. Έτσι, εάν ένα παιδί, επιστρέφοντας από το σχολείο έχει 3-4 ώρες διαθέσιμες μέχρι να ασκηθεί, τότε μπορεί να καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, αφού θα έχει το χρονικό περιθώριο για την πέψη του.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις που η προπόνηση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το σχόλασμα, τότε θα πρέπει να επιλέγεται ένα ελαφρύ σνακ, το οποίο δε θα «βαρύνει» το στομάχι του, εμποδίζοντας έτσι την απόδοσή του. Το εν λόγω σνακ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τοστ με τυρί, ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα μαζί με κάποιο φρούτο, ψωμί ή φρυγανιές με ταχίνι και μέλι ή συνδυασμό ενός φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στη σωστή ενυδάτωση πριν την άσκηση, έχοντας σαν πρώτη επιλογή το νερό και αποφεύγοντας τυποποιημένους χυμούς, φρουτοποτά και αθλητικά ποτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr