Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ως μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Πράγματι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φρούτο, με πολύ διαφορετική σύσταση από τα υπόλοιπα, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων, ζωικών λιπαρών.

Από την άλλη, το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ περιέχει και σημαντικά ποσά βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αναφορικά με το θερμιδικό του περιεχόμενο, ένα μέτριο αβοκάντο αποδίδει περίπου 230 θερμίδες. Συνεπώς, θα λέγαμε πως αν και πρόκειται για μια επιλογή υψηλής διατροφικής αξίας, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr