Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ειδικότερα, το καρπούζι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και καλίου, καθώς και πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα καροτενοειδή, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και διαθέτουν καρδιο-προστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου, το οποίο έχει συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Από την άλλη, το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Αναφορικά με το θερμιδικό του περιεχόμενο, μια φέτα καρπούζι των 300 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 90 θερμίδες.

Συνεπώς, όταν καταναλώνεται χωρίς υπερβολές, μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με πλήθος ευεργετικών συστατικών, χωρίς “περιττές” θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr