Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το λάχανο

Το λάχανο αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των κραμβοειδών ή σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, τη ρόκα και το ραπανάκι.

Πρόκειται για μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και τα καροτενοειδή και οι ανθοκυανίνες, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, καθώς και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγγάνιο. Τέλος, στο λάχανο θα βρούμε και ορισμένα φυτοχημικά συστατικά, που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και όπως δείχνουν ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, ασκούν αντικαρκινική δράση και πιθανόν να προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr