Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το ταχίνι

Το ταχίνι, είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νηστείας που πλησιάζει, το

ταχίνι και τα προϊόντα του, όπως για παράδειγμα ο χαλβάς, καταναλώνονται πολύ συχνά, καθώς μπορούν να εμπλουτίσουν το νηστίσιμο διαιτολόγιο με πολύτιμα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, το ταχίνι, που στην ουσία είναι πολτός σουσαμιού, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αμινοξέων όπως η μεθειονίνη, η λευκίνη, η αργινίνη και η τρυπτοφάνη, ενώ όταν συνδυάζεται με διαιτητικές πηγές λυσίνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Από την άλλη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Ακόμη, το ταχίνι προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι λιγνάνες, που έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ταχίνι και τα προϊόντα του έχουν και υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες ενώ αντίστοιχα, ένα μικρό κομμάτι χαλβά σε μέγεθος σπιρτόκουτου, μας προσφέρει γύρω στις 150-200 θερμίδες. Επομένως, φροντίστε να καταναλώνετε τα εν λόγω προϊόντα με μέτρο, ώστε να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με τα πολύτιμα συστατικά τους, χωρίς περιττές θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr