Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το κεφίρ

Το κεφίρ ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγεται από φρέσκο αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στο οποίο προστίθεται καλλιέργεια, που περιέχει συνδυασμό βακτηρίων και ζυμών.
Κύριο χαρακτηριστικό του, πέρα από την ιδιαίτερη υπόξινη γεύση του, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά συστατικά.

Τα προβιοτικά αποτελούν ωφέλιμα βακτήρια, που ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η αντιμετώπιση της φλεγμονής σε νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, η ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και η αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.

Εκτός όμως από τα προβιοτικά, το κεφίρ περιέχει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα, αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, καθώς ένα φλιτζάνι κεφίρ καλύπτει περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών για υγιείς ενήλικες. Ακόμη, προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β -ιδιαίτερα ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12-, βιταμίνης Α, ψευδαργύρου και μαγνησίου.

Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, το κεφίρ αποδίδει περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αποτελώντας έτσι μια καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ζύμωση που υφίσταται, περιορίζει σημαντικά την περιεχόμενη λακτόζη, γεγονός που καθιστά το κεφίρ ένα καλά ανεκτό γαλακτοκομικό προϊόν για όσους εμφανίζουν δυσανεξία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr