Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν τα κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο έδεσμα, που καταναλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για έναν καρπό, που εκτός από ιδιαίτερη γεύση, διαθέτει και πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

Ειδικότερα, τα κάστανα περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνης Ε, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο, ενώ είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών και φυτικών ινών, που προστατεύουν την υγεία του εντέρου.

Αναφορικά με τις θερμίδες τους, 4 μέτρια ψημένα κάστανα αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες. Συνεπώς, αν και η ενεργειακή τους πυκνότητα είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να καταναλώνονται «με μέτρο», καθώς εύκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει στην ποσότητα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς αποτελούν καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr