Η γλυκοπατάτα είναι ένας βολβός που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, καθώς η ιδιαίτερη γεύση του, το καθιστά μια νόστιμη εναλλακτική επιλογή

συνοδευτικού για πολλά αλμυρά πιάτα, αλλά και υλικού διάφορων συνταγών για γλυκές παρασκευές. Παράλληλα, πρόκειται ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Ενδεικτικά, μια μέτρια γλυκοπατάτα καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α. Από την άλλη, περιέχει βιταμίνες Β-6 και C, κάλιο και φυτικές ίνες, καθώς και υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτενοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 120 γρ.) αποδίδει γύρω στις 100 θερμίδες, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως αν και «γλυκιά» διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική έναντι της πατάτας, σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr