Το κολοκυθάκι ανήκει στα καλοκαιρινά λαχανικά και αποτελεί συστατικό πολλών πιάτων της μεσογειακής κουζίνας. Η «ευελιξία» του όσον αφορά στον τρόπο μαγειρέματος, προσφέρει

πολλές διαφορετικές επιλογές κατανάλωσης, ενώ η υψηλή διατροφική του αξία, το καθιστά πολύτιμο για την υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Ειδικότερα, τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ενυδάτωση του σώματος, που είναι πολύ σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καλίου, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ προσφέρουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Κ, καθώς και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο.

Από την άλλη, η κατανάλωση κολοκυθιού ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, καθώς περιέχει καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr