Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει η κινόα

Η κινόα έχει αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αρχίσει να κατακτά πλέον μια θέση στην ελληνική αγορά και γαστρονομία.

Αν και για πολλούς μπορεί να θεωρείται ένα νέο “superfood”, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τρόφιμο γνωστό για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης και συνδυάζει διατροφικά χαρακτηριστικά πολλών ομάδων τροφίμων.

Ειδικότερα, η κινόα χαρακτηρίζεται ως «πλήρης» τροφή, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, το απαραίτητο αμινοξύ που λείπει από τις περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια. Έτσι, αποτελεί μια πηγή πρωτεΐνης ανάλογης βιολογικής αξίας με αυτή των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.

Επιπλέον, η κινόα είναι πηγή φυτικών ινών, αλλά και πλήθους μικροθρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Ε, μικρές ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και οι φυτοστερόλες.

Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, η κινόα θεωρείται ισοδύναμο των ζυμαρικών και του ρυζιού. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα αποδίδει περίπου 220 θερμίδες και συνεπώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ως εναλλακτική επιλογή άλλων προϊόντων δημητριακών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr