Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει ο λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί τον συγκαταλέγουν στα λεγόμενα “superfoods”, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και των ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται ότι διαθέτει.

Πρόκειται για ένα σπόρο που προστίθεται σε πολλά αρτοσκευάσματα και παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα πιάτα και σαλάτες ή να συνοδεύσει τρόφιμα όπως τα δημητριακά και το γιαούρτι.

Αναφορικά με τη διατροφική του αξία, ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος, το οποίο ανήκει στα ω-3 λιπαρά. Επιπλέον, παρέχει φυτικές ίνες που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Ακόμη, περιέχει λιγνάνες, μια κατηγορία συστατικών που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σε γενικές γραμμές, ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση λιναρόσπορου με βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, ενώ έχει φανεί ότι ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, η συστηματική κατανάλωσή του πιθανόν να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και εντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr