Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το διαιτολόγιό μας εμπλουτίζεται σταδιακά με πιο «ζεστά» πιάτα, όπως οι σούπες ή τα διάφορα «ριζότο», στα οποία

χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα διάφορα προϊόντα δημητριακών, εκτός από το κλασσικό ρύζι για πιλάφι. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και ο παραδοσιακός τραχανάς, χαρακτηριστικό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, που τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά και καταναλώνεται σε ποικιλία συνταγών.

Για την παρασκευή του τραχανά χρησιμοποιείται γάλα ή γιαούρτι, το οποίο αναμιγνύεται με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι, αποξηραίνεται, τρίβεται και στην συνέχεια μαγειρεύεται. Έτσι, προκύπτει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά του συστατικά, ο τραχανάς περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ η περιεκτικότητά του σε λιπαρά εξαρτάται από είδος του γαλακτοκομικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Τέλος, το θερμιδικό του περιεχόμενο θα λέγαμε ότι είναι χαμηλό, αφού η σούπα τραχανά αποδίδει περίπου 110 θερμίδες ανά 100 γρ. όταν παρασκευάζεται με γλυκό τραχανά και γύρω στις 150 θερμίδες, όταν επιλέγεται ξινός τραχανάς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr