Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το κακάο

Το κακάο, πέρα από συστατικό πολλών αγαπημένων γλυκών αποτελεί κι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς διαθέτει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ειδικότερα, το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, συστατικά στα οποία έχουν αποδοθεί ισχυρές αντιοξειδωτικές και καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάου σχετίζεται με μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης, καθώς και μειωμένη οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του πλάσματος, που αποτελεί ένα από τα βασικά στάδια της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Επίσης, έχει φανεί ότι το κακάο συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της ενδοθηλιακής λειτουργίας των αγγείων.

Από την άλλη, προσφέρει σημαντικά ποσά καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχει αποτελούν ουσίες που ενισχύουν τη συγκέντρωση και συνδέονται με βελτίωση της διάθεσης. Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κακάου με την υγεία του δέρματος αλλά και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr