Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το μπρόκολο

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το μπρόκολο είναι ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό, που προσφέρει πλήθος συστατικών με ευεργετικές ιδιότητες.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών, αφού φαίνεται ότι ασκεί πολλές ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις.

Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή ή σταυρανθή λαχανικά μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τη λαχανίδα, τη ρόκα και το ραπανάκι. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα συνδέεται με την οστική υγεία. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό στο οποίο αποδίδονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του μπρόκολου, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ειδικότερα, διαθέτει υψηλές συγκεντρώσεις β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Τέλος, το μπρόκολο περιέχει μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και τα οποία έχει φανεί ότι ασκούν αντικαρκινική δράση και πιθανόν συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr