Τι θρεπτικά συστατικά περιέχουν οι μαύρες σταφίδες

Η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, λόγω των

ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται ότι διαθέτει, αλλά και του ρόλου που παίζει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Αρχικά, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ποσά μαγνησίου, ψευδαργύρου, καλίου, φωσφόρου και μαγγανίου, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, ανθοκυανινών και ρεσβερατρόλης, συστατικών που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εν λόγω συστατικά διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ η πρόσληψή τους έχει συσχετισθεί και με βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.

Αναφορικά με το θερμιδικό τους περιεχόμενο, οι κορινθιακές σταφίδες αποδίδουν περίπου 208 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Συνεπώς, δύο κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες προσφέρουν γύρω στις 80 θερμίδες, δηλαδή λίγο περισσότερο από μία μερίδα φρούτου. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για είναι ένα τρόφιμο μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, με πρόσφατες κλινικές μελέτες να δείχνουν πως η κατανάλωσή τους δεν επιδρά αρνητικά στο γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ έχει φανεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr