Τι θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα ρεβίθια

Τα όσπρια είναι μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Μεταξύ αυτών, τα ρεβίθια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που ασκούν ευεργετική δράση στον οργανισμό και προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα ρεβίθια διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα και όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα δημητριακών (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά), παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη του κρέατος.

Από την άλλη, είναι καλή πηγή απαραίτητων μετάλλων και βιταμινών όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν και ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη B6 και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Τέλος, προσφέρουν φυτοχημικά συστατικά που δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και διαλυτές, οι οποίες ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr