Με μια πρώτη ματιά το χρώμα κάποιων τροφίμων μπορεί να μην παίζει κανένα ρόλο. Φαίνεται όμως ότι τελικά συνδέεται άμεσα με τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου.
Επιλέξαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε κάποια αντιπροσωπευτικά τρόφιμα που ανάλογα με το χρώμα τους ακόμη και στο ίδιο τρόφιμο η αξία τους αλλάζει

1. μαύρη ή άσπρη ζάχαρη
η διαφορά: η μαύρη ζάχαρη περιέχει λίγο υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο), αλλά όπως και η άσπρη δεν έχει βιταμίνες. Κατά τα άλλα, έχουμε δύο τρόφιμα με το ίδιο ακριβώς θερμιδικό φορτίο, αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία μια και η πρώτη λόγω της μικρότερης επεξεργασίας της είναι σαφώς πιο υγιεινή.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε τη μαύρη ζάχαρη.

2. άσπρο ή μοβ λάχανο
η διαφορά: Και τα δύο αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλές πηγές μαγγανίου, φυλικού οξέος, βιταμινών συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Παρολαυτά, στη μεταξύ τους σύγκριση, το μωβ λάχανο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6 – 8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το μωβ λάχανο ανάμεσα στα δύο είδη.

3. μαύρη ή άσπρη σοκολάτα
η διαφορά: H μαύρη σοκολάτα παράγεται από το κακάο ενώ η άσπρη από το βούτυρο του κακάο. Για το λόγο αυτό η μαύρη έχει λιγότερες θερμίδες από τη λευκή, πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και καλύτερης ποιότητας λίπος.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε τη μαύρη σοκολάτα

4. κόκκινο ή άσπρο κρασί
η διαφορά: Το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι σχεδόν ίδιο, όμως το κόκκινο κρασί έχει πολύ περισσότερες φαινολικές ενώσεις, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το κόκκινο κρασί, με εξαίρεση άτομα που πάσχουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους, όπου το κόκκινο κρασί, λόγω του φαινολικού του περιεχομένου, μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση.

5. άσπρο ή μαύρο ψωμί
η διαφορά: Το θερμιδικό τους περιεχόμενο διαφέρει κατά μόλις πέντε θερμίδες (περισσότερες στο λευκό), ενώ και τα δύο είναι σημαντικές πηγές ενέργειας και βιταμινών Β. Όμως το μαύρο ψωμί, και ιδιαιτέρως το ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το μαύρο ψωμί, ιδιαιτέρως για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα και κακή λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.

6. πράσινο ή μαύρο τσάι
η διαφορά: Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο και πολύ πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες κυρίως πολυφαινόλες και επικατεχίνες. Επίσης σε σχέση με το μαύρο τσάι, το πράσινο περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη, σχεδόν τη μισή.
ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το πράσινο τσάι.

7. άσπρο ή κίτρινο τυρί
η διαφορά: Οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία είναι ότι τα κίτρινα τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, παρμεζάνα) είναι πιο πλούσια σε συστατικά σε σχέση με τα άσπρα τυριά (φέτα, μοτσαρέλα,ανθότυρο). Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε καλό, καθώς τα λευκά περιέχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με τα κίτρινα τυριά ( (με εξαίρεση τα άπαχα κίτρινα), και κατά συνέπεια λιγότερες θερμίδες. Αντίθετα τα κίτρινα τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο.
ποιο να διαλέξετε: Για άτομα τα οποία ελέγχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους (π.χ. που προσπαθούν να χάσουν βάρος, που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης) επιλέγουμε το άσπρο τυρί. Για άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη (παιδιά) ή που έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (π.χ. γυναίκες με οστεοπόρωση) επιλέγουμε τα κίτρινα τυριά.

8. μαύρη ή ξανθιά μπύρα
η διαφορά: Και η μαύρη και η ξανθιά μπύρα αποτελούν πολύ καλές πηγές φυλικού οξέος και βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως και άλλων ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Παράλληλα, και οι δύο περιέχουν σημαντικότατα αντιοξειδωτκά στοιχεία, όπως η ρεσβερατρόλη και η τυροσόλη, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Το χρώμα μίας μπύρας εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία, στην οποία εκτίθεται η βύνη χωρίς να αλλάζει τη θρεπτική αξία. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες αποκτούν το σκούρο χρώμα τους επειδή οι παραγωγοί τους καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι, πριν να προχωρήσουν στη ζυθοποίηση.
ποιο να διαλέξετε: 

Η επιλογή έχει να κάνει καθαρά με τη γεύση που επιλέγει ο καθένας. Και οι δύο είναι πολύ καλές επιλογές εκλογής όσον αφορά το αλκοόλ, καθώς περιέχουν και τις λιγότερες θερμίδες από κάθε άλλο ποτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr