Το αλάτι στη διατροφή των παιδιών

Σίγουρα έχετε ακούσει πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Αυτό όμως, που ενδεχομένως είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νωρίς.

Επομένως, ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού δεν πρέπει να αποτελεί στόχο μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά, και ειδικότερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, όπου το νεφρικό σύστημα δεν έχει «ωριμάσει» πλήρως, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά υψηλές ποσότητες αλατιού.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν και στην ενήλικό ζωή. Έτσι, όσο περισσότερο συνηθίζει ένα παιδί την αλμυρή γεύση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αλλάξει αυτή η προτίμηση μελλοντικά.

Συνεπώς, θα ήταν καλό η προσθήκη αλατιού στο φαγητό της οικογένειας να περιορίζεται στο ελάχιστο, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι πολλά συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουμε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να μην προσφέρουμε στα παιδιά κρυφές πηγές νατρίου ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr