Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι το αυγό αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που καταναλώνεται πιο συστηματικά από αθλητές. Εκείνο, όμως, που δεν αξιολογούμε είναι ότι το αυγό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χολίνη.
 Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι αφού η χολίνη συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει και στην καθημερινή μας διατροφή.
Η εκτίμηση, όμως, αυτή ήταν λανθασμένη, αφού εργαστηριακά αποδείχθηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες χολίνης από αυτές που συνθέτει. Η χολίνη συμβάλει στην σταθερότητα της κυτταρικής μεμβράνης, στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη αποδειχθεί, ότι η μέτρια κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε χοληστερίνη, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Αντίθετα, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, εφόσον η συνολική διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Προστατεύει τα μάτια μας
Η συστηματική κατανάλωση αυγών φαίνεται ότι προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (σοβαρή ασθένεια των ματιών που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση). Η δράση του αυτή φαίνεται ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λουτεϊνη (καροτενοειδές).

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη
Αν είστε υγιείς μπορείτε να τρώτε μέχρι και 6 αυγά την εβδομάδα και να παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα τρία αυγά την εβδομάδα.

Για να διατηρούνται τα θρεπτικά τους συστατικά πρέπει να τα φυλάτε πάντα στο ψυγείο. Εκτός ψυγείου χάνουν από τη διατροφική τους αξία μέσα σε μία ημέρα ό,τι θα έχαναν σε μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr