Το διατροφικό προφίλ των καρότων

Το καρότο, γνωστό και ως το αγαπημένο τρόφιμο του Bugs Bunny, είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλώνεται τόσο ωμό όσο και ως μέρος ενός σύνθετου τροφίμου προσδίδοντας άρωμα και γεύση.

Οι ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες που του έχουν αποδοθεί οφείλονται στα θρεπτικά συστατικά που αυτό περιέχει. Βάζοντας λοιπόν το καρότο στο μικροσκόπιο, το συστατικό που περιέχει σε υψηλότερα επίπεδα είναι το β-καροτένιο με τα 120 g καρότου να παρέχουν 4 φορές την συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη.
Μάλιστα, το β-καροτένιο πήρε το όνομά του από το ίδιο το καρότο. Εάν και το β-καροτένιο αποτελεί το συστατικό που απαντάται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, το καρότο περιέχει ένα ευρύ φάσμα καροτενοειδών μεταξύ των οποίων η α-καροτίνη και το λυκοπένιο.

Πολλά από τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομες μορφές της Βιταμίνης Α, γνωστή για το ρόλο της στην όραση, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

 Επίσης, το καρότο αποτελεί σημαντική πηγή Βιταμίνης K, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, ενώ περιέχει υψηλά επίπεδα ινών και καλίου συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.

 Τέλος, τα καρότα παρέχουν σημαντικά ποσοστά βιταμίνης C, Ε και Β6, καθώς και φυλλικού οξέος και νιασίνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr