Το επεξεργασμένο κρέας σκοτώνει πρόωρα

Η μελέτη EPIC (European Prospective Investigator into Cancer and Nutrition Study), η οποία περιέλαβε 10 ευρωπαϊκές χώρες και περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες, έδειξε ότι μια δίαιτα που χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνήθως συνοδευόταν και από άλλες ανθυγιεινές επιλογές όπως τη περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες επισήμαναν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και της αύξησης του κινδύνου για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Μάλιστα, τα παρόντα ευρήματα παραμένουν και μετά από διόρθωση για παράγοντες που μπορούν να τα επηρεάσουν, όπως οι ανθυγιεινές συνήθεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι μπορούν να συνοδεύουν την αυξημένη κατανάλωση κρέατος.

 Η λελογισμένη κατανάλωση κρέατος έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία επειδή παρέχει στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όμως η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, με το 3% των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο να μπορούν να αποτραπούν εάν η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μειωνόταν σε λιγότερο από 20 γραμμάρια την ημέρα.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα δεδομένα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine και υποστήριξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων ή καρκίνου.

Αναμφισβήτητα, το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και κάθε είδους αλλαντικό θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr