Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι σημαντικά χαμηλότερα κατά μήκος της Μεσογείου σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο
, διεξήγαγαν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Chemical Neuroscience.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν αποδώσει το μικρότερο ποσοστό επιπολασμού της νόσου κατά μήκος της Μεσογείου στην υψηλότερη κατανάλωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιολάδου, που αποτελεί χαρακτηριστικό της διατροφής των Μεσογειακών λαών.

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι πιθανά ευεργετικά οφέλη να ασκεί μια ουσία που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και ονομάζεται ολεοκανθάλη, η οποία φαίνεται να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από τις βλάβες που εμφανίζονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, οι ερευνητές παρουσίασαν δεδομένα για να επεξηγήσουν το μηχανισμό με τον οποίο η ολεοκανθάλη επιφέρει μείωση των επίπεδων του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η εναπόθεση του οποίου αποτελεί την κύρια αιτία της νόσου. Ουσιαστικά, η ολεοκανθάλη φάνηκε να επάγει την παραγωγή δύο πρωτεϊνικών μορίων τα οποία παίζουν ρόλο κλειδί στην απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ολεοκανθάλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει τη δυνατότητα να μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων σχετιζόμενων νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η άνια.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr