Το φαγόπυρο συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «ψευδο-δημητριακά» κι έχει γίνει περισσότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, όπου πολλοί καταναλωτές επιχειρούν μια «στροφή» προς πιο υγιεινές επιλογές έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

Βέβαια, το φαγόπυρο είναι στην πραγματικότητα σπόρος και παρόλο που έχει παρόμοια σύσταση με τα δημητριακά, διαθέτει και χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, η κυριότερη διαφορά του εντοπίζεται στη σύσταση των πρωτεϊνών που περιέχει, καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συνεπώς προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλης του κρέατος. Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε άλλα θρεπτικά συστατικά, το φαγόπυρο είναι καλή πηγή φυτικών ινών και ειδικότερα διαλυτών, που ασκούν υπολιπιδαιμική και υπογλυκαιμική δράση.

Ακόμη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο και πολυφαινόλες, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Tέλος, το φαγόπυρο, σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο προς κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr