Το fast food αιτία για πολλές θερμίδες και κακή διατροφή

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση γευμάτων τόσο σε ταχυφαγεία όσο και σε εστιατόρια, σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.
Ειδικότερα, βρέθηκε ότι τις μέρες που τα άτομα έτρωγαν εκτός σπιτιού, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 200 θερμίδες επιπλέον, ανεξάρτητα από το αν είχαν επιλέξει ταχυφαγείο ή εστιατόριο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 12.000 ενήλικες, ηλικίας 20 έως 64 ετών, από τους οποίους συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές επέλεγαν να γευματίσουν σε ταχυφαγεία, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 195 θερμίδες επιπλέον, ενώ παράλληλα η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν αυξημένη κατά 3,5 γραμμάρια, ζάχαρης κατά 4 γραμμάρια και νατρίου κατά περίπου 300 mg, σε σύγκριση με τα γεύματα στο σπίτι. Αντίστοιχα, για τα γεύματα σε εστιατόρια, βρέθηκε ότι η ενεργειακή πρόσληψη των ατόμων ήταν αυξημένη κατά 205 θερμίδες, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κατά 2,5 γραμμάρια και νατρίου κατά 450 mg.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, έχει παρατηρηθεί και αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων εκτός σπιτιού, καθώς το 2007 είχε υπολογιστεί ότι το 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από ταχυφαγεία κι εστιατόρια. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι αρνητικές επιδράσεις είναι ισχυρότερες σε άτομα με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, γεγονός που αφήνει περιθώρια για την καθιέρωση πολιτικών υγείας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής των εν λόγω πληθυσμιακών ομάδων.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr