Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Καταναλώνεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών είτε με τη μορφή ζεστού είτε κρύου.
Και επειδή είναι σημαντικό όπως για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε να γνωρίζουμε πως φτάνουν στο πιάτο ή την κούπα μας, θα δούμε παρακάτω όλη τη φυσική διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσει ο στιγμιαίος καφές από το δέντρο μέχρι την κούπα ή το ποτήρι μας.

• H επιλογή του καλού καφέ ξεκινά από τη φυτεία.
O αειθαλής θάμνος της καφέας χρειάζεται έως και πέντε χρόνια για να φτάσει στο στάδιο της ώριμης παραγωγής. Οι σωστές δόσεις ηλιακού φωτός, το τακτικό πότισμα, το λίπασμα και ο έλεγχος παρασίτων είναι παράμετροι στις οποίες δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να επιλέγονται καλλιέργειες υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ του κόσμου. Η επιλογή γίνεται σχολαστικά από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

• Η συλλογή των καρπών.
Όταν το καφεόδεντρο βγάλει καρπούς, ξεκινάει η συλλογή του καφέ. Η επιλογή γίνεται σχολαστικά και μόνο από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες, διασφαλίζοντας, έτσι, την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

• Καθάρισμα και στέγνωμα των καρπών
Στη συνέχεια οι καρποί του καφεόδεντρου θα πρέπει να υποστούν κατάλληλη επεξεργασία πριν καβουρδιστούν. Η διαδικασία αυτή γίνεται με δύο κυρίως τεχνικές και περιλαμβάνει το στέγνωμα στον ήλιο, την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού, το ξέπλυμα με νερό, ώστε να αφαιρεθεί μέχρι και τε τελευταίο υπόλειμμά και ίχνος πούλπας, απομάκρυνση του εσωτερικού φλουδιού ώστε να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Πριν συσκευασθούν σε σακιά και εξαχθούν σε όλο τον κόσμο, οι καρποί ταξινομούνται και ελέγχονται για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

• Φτιάχνοντας το ιδανικό χαρμάνι
Για να επιλεγεί και να φτιαχτεί το γνωστό μας χαρμάνι αναμιγνύονται τα διάφορα είδη. Η μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση της εκάστοτε συνταγής στιγμιαίου καφέ (σύμφωνα με το γευστικό προφίλ των καταναλωτών) απαιτεί πείρα, τεχνική και φαντασία, αφού κάθε συνδυασμός προσφέρει διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα. Οι κόκκοι που επιλέγονται για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου (Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού κα). Οι ειδικοί συνδυάζουν αριστοτεχνικά τις εκλεκτότερες ποικιλίες, με στόχο έναν καφέ με ποιοτική σταθερότητα, απόλυτα προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

• Ο στιγμιαίος καφές φιλτράρεται
Μετά οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και ακολούθως αλέθονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.
O καβουρδισμένος και αλεσμένος, πλέον, εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν. Ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν στιγμιαίου καφέ. Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό και να φτιάξει τον καφέ που όλοι αγαπάμε.
Διαφαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι μιλάμε για φυσική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό, είτε κρύο σε μορφή Frappé.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr