Ποιο είναι το ιδανικό βάρος, η διατροφή και τι πρέπει να αποφεύγουμε

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, οι κανόνες υγιεινής διατροφής συνοψίζονται στη μεγάλη ποικιλία τροφίμων,στην κατανάλωση μικρών γευμάτων συχνά, στην ισορροπία και το μέτρο, στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε μια διατροφή η οποία βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε πολύπλοκους υδατάνθρακες, στην πόση πολλών υγρών, στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν λίπος με μέτρο και στην ισορροπία στην πρόσληψη αλατιού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία και κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να τα προσφέρει όλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μέτριες ποσότητες από όλα τα τρόφιμα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η ενεργειακή πρόσληψη παραμένει υπό έλεγχο και ότι κανένα τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου δεν προσλαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι  ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας ενδεικτικός τρόπος για να δούμε το κανονικό βάρος σύμφωνα με την σχέση του βάρους με τους ύψους . Το υγιές βάρος ορίζεται  σε ΔΜΣ = 20-25 (kg/m²)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διαιτολογία και η επιστήμη διατροφής «δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς αυτά είναι ένα συμπλεγμα θρεπτικών συστατικών στοιχείων που επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία».

«Οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες συνιστούν μια ημερήσια δίαιτα στην οποία τουλάχιστον το 55% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το μισό της ημερήσιας πρόσληψης τροφίμων πρέπει να αποτελείται από υδατανθρακούχα τρόφιμα, δηλαδή δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά», προστίθεται.

Για την πόση υγρών, αναφέρεται ότι «οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών την ημέρα ή 6-8 φλιτζάνια /ήμερα ;ή 1 ml νερού ανά θερμίδα που καταναλώνετε ή 30ml ανά κιλό βάρους, ακόμα περισσότερο αν κάνει ζέστη ή αν κάνουν σωματική δραστηριότητα».

Για το λίπος σημειώνεται ότι ο περιορισμός του «ειδικά του κορεσμένου, στη δίαιτα –όχι όμως και ο πλήρης αποκλεισμός του– είναι η καλύτερη συμβουλή για μια υγιεινή διατροφή».

«Το να κάνετε αλλαγές σταδιακά, όπως το να τρώτε μια επιπλέον μερίδα φρούτων/λαχανικών την ημέρα, να μειώνετε το μέγεθος των μερίδων ή να ανεβαίνετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, σημαίνει ότι οι αλλαγές θα διατηρηθούν πιο εύκολα», καταλήγει η ανακοίνωση.