Το μαγευτικό φυσικό ταξίδι του στιγμιαίου καφέ

Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την τόνωση, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση.
Καταναλώνεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών είτε με τη μορφή ζεστού ροφήματος είτε κρύου. Μιλάμε φυσικά για τον στιγμιαίο καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς μας, όπως είναι το πρωινό ξύπνημα, οι ώρες που περνάμε στον εργασιακό μας χώρο καθώς και η έξοδος για διασκέδαση. Όπως όμως για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε έτσι και για τον στιγμιαίο καφέ, είναι σημαντικό πάνω από όλα να γνωρίζουμε τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει από το δέντρο μέχρι την κούπα ή το ποτήρι μας.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

H συλλογή των καρπών
Από τη στιγμή που το καφεόδεντρο ξεκινά να παράγει καρπούς, απαιτούνται περίπου εννέα μήνες για να ωριμάσει ο καρπός. Η επιλογή γίνεται σχολαστικά από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η προετοιμασία των πράσινων κόκκων καφέ
Οι καρποί του καφεόδεντρου θα πρέπει να υποστούν κατάλληλη επεξεργασία πριν καβουρδιστούν. Υπάρχουν δύο τεχνικές για την προετοιμασία των καρπών, η ξηρή μέθοδος και η υγρή μέθοδος. Με την ξηρή μέθοδο, οι φρέσκοι κόκκοι καφέ απλώνονται σε ειδικά στρώματα και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, αφαιρείται μηχανικά το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και απομένει ο πράσινος κόκκος καφέ. Στην υγρή μέθοδο, χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα για την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού από τους καρπούς και το προϊόν που απομένει υφίσταται ζύμωση και ξεπλένεται με νερό για να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας. Έπειτα, απομακρύνεται το εσωτερικό φλούδι και προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.

Η επιλογή των κόκκων
Πριν συσκευασθούν σε σακιά και εξαχθούν σε όλο τον κόσμο, οι καρποί ταξινομούνται και ελέγχονται για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το χαρμάνι
Η μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση της εκάστοτε συνταγής στιγμιαίου καφέ (σύμφωνα με το γευστικό προφίλ των καταναλωτών) απαιτεί πείρα, τεχνική και φαντασία, αφού κάθε συνδυασμός προσφέρει διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα. Οι κόκκοι που επιλέγονται για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου (Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού κα). Οι ειδικοί συνδυάζουν αριστοτεχνικά τις εκλεκτότερες ποικιλίες, με στόχο έναν καφέ με ποιοτική σταθερότητα.

Το καβούρδισμα και το άλεσμα
Μετά την αποξήρανση, οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και ακολούθως αλέθονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.

Το φιλτράρισμα
O καβουρδισμένος και αλεσμένος, πλέον, εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

H παραγωγή διαλυτού στιγμιαίου καφέ
Ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν στιγμιαίου καφέ. Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό και να φτιάξει τον καφέ που όλοι αγαπάμε. Ειδικά στο Frappé ο αφρός του είναι το εντελώς φυσικό αποτέλεσμα του καβουρδίσματος, καθώς με τη διαδικασία του ψησίματος απελευθερώνονται τα «λιπαρά» του κόκκου καφέ, που στη συνέχεια στέκονται στην επιφάνεια του ροφήματος με το απαραίτητο «χτύπημα».

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι μιλάμε για φυσική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό, είτε κρύο σε μορφή Frappé .

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr