Η αξία του νερού για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος είναι αναμφισβήτητη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν πρόσφατα ευρήματα που υποστήριξαν ότι η κατανάλωση νερού κατά την παρουσία του αισθήματος της δίψας φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική απόκριση κατά την πραγματοποίηση αντίστοιχων τεστ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που διεξήχθη από το East University του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, εξέτασε τις πιθανές επιδράσεις του νερού στη γνωστική απόδοση και διάθεση μεταξύ 34 συμμετεχόντων μέσης ηλικίας 29 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων σε προκλήσεις μετά την κατανάλωση νερού, με τα αποτελέσματα να είναι ακόμα πιο εμφανή όταν τα άτομα διψούσαν πριν την κατανάλωση νερού. Μετά από ανάλυση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν περίπου 750 ml νερό πριν τη δοκιμασία πρόκλησης είχαν κατά 14% υψηλότερα score στους δείκτες αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν.

Αναφορικά με τη διάθεση, όταν οι συμμετέχοντες ήταν αφυδατωμένοι ήταν περισσότερο πιθανό να είναι λυπημένοι, μπερδεμένοι ή σε κατάσταση έντασης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα παρόντα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και επισημαίνουν τη σημασία της καλής ενυδάτωσης για την ομαλή και καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr