Το πορτοκάλι προστατεύει από την εμφάνιση έλκους

Οι διαιτολόγοι στο πλαίσιο της διαιτητικής διαχείρισης του έλκους στομάχου μεταξύ άλλων προτείνουν την αποφυγή κατανάλωσης ροφημάτων χαμηλού PH, όπως των χυμών εσπεριδοειδών, με σκοπό να προστατεύσουν από πιθανή επιδείνωση της υπάρχουσας φλεγμονής.

Τι επίδραση μπορεί να έχει όμως η κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως του πορτοκαλιού ή του χυμού του, στην υγεία του στομάχου πριν την εμφάνιση του έλκους;

Τα εσπεριδοειδή και κυρίως το πορτοκάλι αποτελεί μια από της πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του American College of Nutrition και αξιολόγησε τα δεδομένα από περισσότερους από 6.000 ασθενείς, οι συμμετέχοντες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους είχαν κατά 25% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της επιμόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το βακτήριο που αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για την πρόκληση πεπτικών ελκών με αποτέλεσμα να αυξάνει και τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι εάν H. pylori μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα ή εάν τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα βοηθούν στην προστασία ενάντια στη μόλυνση. Πρόσθετες κλινικές δοκιμές απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω δεδομένα.

Αναμφισβήτητα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C, η οποία μεταξύ άλλων πιθανά να προστατεύει και το στομάχι μας από την εμφάνιση έλκους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr