Η διατροφή ενός παιδιού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την ομαλή ανάπτυξη και καλή του υγεία, καθώς η παιδική ηλικία αποτελεί μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

Η ανάπτυξη των παιδιών προϋποθέτει μια πλήρη διατροφή, που θα καλύπτει όλες τις βασικές τους απαιτήσεις, τόσο σε μακρο όσο και μικροθρεπτικά συστατικά. Προς την κατεύθυνση αυτή οι γονείς είναι συνήθως πολύ επιλεκτικοί σε σχέση με το είδος των τροφίμων που θα καταναλώσει η οικογένεια.

Το ψωμί αποτελεί ένα αγαπημένο , απαραίτητο τρόφιμο για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά. Είναι ένα βασικό συστατικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, το οποίο καθημερινά θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή ενός παιδιού, καθώς παρέχει σημαντικά ποσοστά ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, αλλά και πολλά άλλα απαραίτητα συστατικά. Το ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για ένα παιδί.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος, αν και είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη σιτηρών. Η καλλιέργεια και η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Για κάποια χρόνια εγκαταλείφθηκε, για εμπορικούς λόγους όμως πρόσφατα στη σύγχρονη εποχή επανήλθε. Αποτελείται από 2 σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα που δεν απομακρύνεται κατά το θερισμό και έτσι ο καρπός του παραμένει ‘’ντυμένος’’ και προστατευμένος διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά του χαρακτηριστικά, που το κάνουν να ξεχωρίζει :

Το δίκοκκο σιτάρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που όπως είπαμε είναι σημαντικές για τα παιδιά. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου μας.

Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β με κυριότερη τη θειαμίνη, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ μαζί με το φώσφορο συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.

Ο φώσφορος είναι γνωστός και για τη σχέση του με την καλή όραση. Ο χαλκός που συμμετέχει σε ποικίλες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στα διάφορα σημεία του σώματός μας. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, ενώ η θειαμίνη στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς .

Να λοιπόν γιατί το δίκοκκο σιτάρι θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Πλέον μπορείτε να βρείτε ευρέως και συσκευασμένο ψωμί σε φέτες. Επιλέξτε λοιπόν το συσκευασμένο ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, είτε για να συνοδεύσετε το φαγητό σας, είτε για να δημιουργήσετε θρεπτικά sandwich για το κολατσιό ή το σχολείο του παιδιού σας.

Προσοχή όμως : είναι σημαντικό να αναγράφει στην συσκευασία του την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, για να είστε σίγουροι για την διατροφική αξία του προϊόντος που αγοράζετε.
Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πέρα όσων αναφέρθηκαν, το ψωμί σε φέτες από δίκοκκο σιτάρι είναι και πάρα πολύ γευστικό και όπως καλύτερα από όλους οι γονείς γνωρίζετε … τα παιδιά τη γεύση δεν την διαπραγματεύονται με τίποτα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr