Όλο και περισσότεροι ειδικοί, καθώς και η μία μετά την άλλη μελέτη, όλα υποδεικνύον το ρόλο που έχει η κίνηση και η σωματική
δραστηριότητα στη σωματική και ψυχική υγεία, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και την αναδεικνύον ως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα πρόληψης διαφόρων νοσημάτων -σωματικών και ψυχικών-. Παρόλα αυτά, η σωματική αδράνεια έχει πλέον εξελιχθεί σε σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα! Μάλιστα, φαίνεται πως «κοστίζει ακριβά» στην Ευρωπαϊκή οικονομία, με το κόστος της να υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως.

Γνωρίζετε ότι:

• Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 69% των Ελλήνων είναι σωματικά αδρανείς και το 59% δεν πραγματοποιούν κανενός είδους συστηματική φυσική δραστηριότητα.

• Η ίδια έρευνα αποδεικνύει ότι το 12% των Ελλήνων δεν περπατά για 10 συνεχόμενα λεπτά ούτε μία φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας!

• Η σωματική αδράνεια προκαλεί 1.000.000 θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη, νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του πληθυσμού της!

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αφήσουμε για λίγο τη βολή του καναπέ μας, να ανοίξουμε την πόρτα και να ανακαλύψουμε το είδος της άσκησης που μας ευχαριστεί;
Μην ξεχνάς…είμαστε «φτιαγμένοι» για να ασκούμαστε!

Η άσκηση παίζει πολύτιμο ρόλο, μεταξύ άλλων, και στον έλεγχο του βάρους. Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας να είναι λιγότερες από αυτές που «καίμε» μέσω της άσκησης, των καθημερινών κινήσεων και του μεταβολισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, για την απώλεια βάρους είναι προτιμότερο να τρώμε περισσότερο αλλά ισορροπημένα και παράλληλα να ασκούμαστε περισσότερο, απ’ότι να περιορίζουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε με αυστηρές και στερητικές δίαιτες, γιατί απλά ακολουθούμε μία καθιστική ζωή.

Βρες την κίνησή σου! Γιόρτασε κι εσύ την Εβδομάδα Κίνησης!

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης» (Move Week) είναι μία ετήσια πανευρωπαϊκή διοργάνωση, που συντονίζεται κεντρικά από τη Διεθνή Ένωση Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF). Φέτος, η καμπάνια στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 21/09 έως τις 27/09. Το φιλόδοξο και ξεκάθαρο όραμα της καμπάνιας είναι να δημιουργήσει μία σωματικά δραστήρια κοινότητα, αναδεικνύοντας τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής, καθώς και διαφορετικές μορφές δραστηριοτήτων που μπορεί ο κάθε πολίτης να εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα για να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο. Με 1 εκατομμύριο συμμετοχές το 2014, η Εβδομάδα Κίνησης έγινε η μεγαλύτερη ετήσια Εβδομάδα στην Ευρώπη για την προώθηση των ευεργετικών δράσεων της τακτικής συμμετοχής στον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr