Εκτός από την ποιότητα και την ποσότητα ενός γλυκού, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και πότε πρέπει να το φάμε.
Οτιδήποτε σε γλυκό γνωρίζουμε πως θα επηρεάσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα μας προς τα πάνω. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτό θα είναι η εσωτερική παραγωγή ινσουλίνης, σε έναν υγιή οργανισμό.Έχει σημασία όμως, το πότε και πόσο συχνά προκαλούμε την αντίδραση αυτή.

Ίσως η χειρότερη στιγμή της ημέρας να φάμε ένα γλυκό είναι με το που ξυπνάμε, γιατί η ανόδος στα σάκχαρα θα είναι πιο μεγάλη και απότομη, λόγω του ότι τις πρωινές ώρες παρατηρείται μια αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Με άλλα λόγια ο οργανισμός θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά εκείνη την ώρα και τις περισσότερες φορές με αυξομειώσεις στις τιμές σακχάρου, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν λιγούρες και τσιμπολόγημα σε μικρούς και μεγάλους.
Αντίθετα, όταν καταναλώνουμε το γλυκό από ένα γεύμα, αποφεύγουμε την απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και συνήθεια!

Από την Ελένη Κουή
Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr