Το τσάι μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση!

Το τσάι, όπως όλοι γνωρίζουμε περιέχει καφεΐνη. Η απορρόφηση της οποίας είναι πιο αργή από ότι στον καφέ, κάτι που σημαίνει ότι η διεγερτική της ιδιότητα είναι χαμηλότερη, αλλά διαρκεί περισσότερο.

Η καφεΐνη ίσως είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση τσαγιού. Η δομή της καφεΐνης μιμείται αυτή της αδενοσίνης που υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας. Η καφεΐνη προσδένεται στους υποδοχείς της αδενοσίνης στον εγκέφαλο μειώνοντας το αίσθημα της κούρασης.

Η περιεκτικότητα του τσαγιού σε καφεΐνη διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού, το περιβάλλον ανάπτυξης του φυτού αλλά και την μέθοδο εκχύλισής του.

Το μαύρο, το πράσινο και το λευκό τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό, το Camellia sinensis.
Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού είναι οξειδωμένα, κάτι που δεν συμβαίνει στο λευκό και το πράσινο τσάι. Ως εκ τούτου, το μαύρο τσάι έχει πιο έντονη γεύση και απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης στο ζεστό νερό.

Συμπτώματα εξάρτησης

Πονοκέφαλος

Κούραση

Χαμηλή ενεργητικότητα

Μειωμένη εγρήγορση

Άσχημη διάθεση

Δυσκολία στην συγκέντρωση

Ευερεθιστότητα

 

Αν πιστεύετε ότι η ποσότητα του τσαγιού που καταναλώνετε είναι τόση ώστε να σας προκαλέσει εξάρτηση τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Μειώστε την κατανάλωση τσαγιού σταδιακά και όχι απότομα προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να νιώσετε συμπτώματα στέρησης.

Μπορείτε να πίνετε μισό με ένα φλιτζάνι τσάι λιγότερο κάθε μέρα.

Αντικαταστήστε κάποιες από τις μερίδες τσαγιού με άλλα μη καφεϊνούχα ροφήματα, όπως το νερό, οι χυμοί φρούτων, το γάλα, το γάλα με κουρκουμά (γνωστό και ως golden milk), τα βότανα χωρίς καφεΐνη ή το νερό με λεμόνι.

Ένας τρόπος να μειώσετε την περιεκτικότητα ενός φλιτζανιού τσάι σε καφεΐνη είναι να χρησιμοποιήσετε το ίδιο φακελάκι τσαγιού 3-4 φορές, αλλά και να μειώσετε τη θερμοκρασία εκχύλισης του τσαγιού.

Τέλος καλό είναι να αποφεύγετε τα είδη τσαγιού που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως το μαύρο τσάι και να επιλέγετε αυτά με μικρότερη περιεκτικότητα όπως το πράσινο ή το λευκό τσάι ή τσάι βοτάνων.

Να θυμάστε ότι τα συμπτώματα εξάρτησης από την καφεΐνη συνήθως σταματούν μετά από 2 με 9 μέρες. Επομένως αρκεί να κάνετε λίγη υπομονή και τα δυσάρεστα συμπτώματα από την μείωση της κατανάλωσης τσαγιού θα εξαφανιστούν.