Το βάρος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη της κύησης.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο για γυναίκες οι οποίες παρόλο που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, παρουσίασαν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους διαβήτη κύησης.
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα περίπου 7% των γυναικών που δεν είναι διαβητικές εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.Το ερώτημα που απασχολεί όμως είναι ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που οδηγούν στο διαβήτη κύησης.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη έχουν οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη και όσες γυναίκες έχουν ήδη γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά με βάρος γέννησης άνω των 4 κιλών.

Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης θεωρείται το υπερβάλλον σωματικό βάρος, είτε αν αυτό προϋπήρχε της εγκυμοσύνης, είτε αν αποκτήθηκε κατά τη διάρκειά της.

 Επομένως σημαντικό μέλημα για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος και για κάθε εγκυμονούσα, είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η απόκτηση ή διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr